Nalewka miodowa

Składniki:

  • Miód – 1 kg
  • Spirytus 95% – 1 l
  • Wódka 40% – 1 l
  • Ziele angielskie – 14 ziaren
  • Wanilia w laskach – 1 szt
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • Skórka z pomarańczy (grubość 1 mm) – z 2 szt
  • Woda – 1,3 l

Gotowa nalewka – około 3,75 l.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 300 ml wody, dodać miód, ziele angielskie, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, starte cynamon i gałkę muszkatołową.

Mieszając – powoli podgrzewać. Dodać resztę wody (1 l) i mieszając zagotować.

Zdjąć z ognia, przykryć i ostawić do wystygnięcia.

Gdy syrop wystygnie dodać skórkę pomarańczową (bez białej wewnętrznej części), spirytus oraz wódkę, wymieszać, przelać do szczelnego pojemnika lub słoja, zamknąć i odstawić na dobę w ciemne miejsce.

Gotową nalewkę przecedzić i przelać do butelek.

Wskazówki:

  1. Przed przelaniem do butelek, można potrzymać nalewkę przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku (słoju), żeby wypadły w osad olejki eteryczne. Następnie przez rurkę zlewamy górną, przeźroczystą część nalewki do butelek i zamykamy. Mętny osad – raczej wylewamy.
  2. Jeżeli ktoś lubi mocniejsze nalewki, to zamiast wódki można dać spirytus.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *